14+

Anne-Fay’s Reaspora

Muziektheaterconcert met mooie en moeilijke verhalen

DOX

Timothy de Gilde (eindregie)

Danseres/zangeres Anne-Fay Kops en filmmaker Felix Kops volgen de voetsporen van hun familie en voorouders de hele wereld rond. Vanaf de zomer van 2019 reizen Anne-Fay en Felix de, door slavernij ingezette, diaspora af van hun voorouders in tegenovergestelde richting (Nederland, Aruba, Curaçao, Suriname, China en de voormalige Afrikaanse Gold Coast). Reaspora is een zoektocht naar de verhalen en de geschiedenis die binnen de familie nooit zijn doorgegeven. De verhalen, mensen en muziek die ze tegenkomen op hun reis, verwerken ze in een muziekalbum en muziektheaterconcert over racisme, white privilege en de koloniale erfenis. In samenwerking met Paradiso Melkweg Productiehuis.

Met haar EP-release in oktober 2019 maakte Anne-Fay een start in haar makersproces: ‘Onyx & Ivory’ is een crossover tussen electronica, gospel, soul en hiphop. De tracks zijn voorzien van een oogstrelende video’s en soms een maatschappijkritische boodschap.

Anne-Fay, die afstudeerde aan de Fontys Dansacademie, is een veelzijdige en eigenzinnige zangeres en performer. Haar broer Felix is video- en filmmaker. Met hun project Cookachoo maakte het duo uitbundige muzikale acts over serieuze onderwerpen, zoals vrijheid, de vluchtelingencrisis en homo-emancipatie. Hun vogue-clip met Dries Roelvink in het Rijksmuseum bereikte via tv en YouTube een miljoenenpubliek. Cookachoo stond o.a. op Lowlands, Paris Fashion Week, Mysteryland en Oerol. Nu gaan zij een stap verder onder de naam Onyx & Ivory, om te beginnen met een reis naar hun roots.

 

Speciaal

  • Anne-Fay Kops is bekend van de nummers Lioness en Rise en van theatervoorstellingen Lijf (155) en Rolemodel (Nicole Beutler)
  • Anne-Fay en Felix stonden met hun act Cookachoo op o.a. Lowlands, Milkshake, Paris Fashion Week, Mysteryland en Oerol
  • Felix Kops maakte creatieve concepten en films voor o.a. De Kunsthal, VPRO en Typhoon en een film over Icoon Afsluitdijk van Daan Roosegaarde

Educatie

Online komt een trailer die een beeld geeft van de reis die Anne-Fay en Felix maakten en een wereldkaart waarop leerlingen kunnen aangeven uit welke landen hun voorouders komen. Al deze speldenprikken worden opgeslagen, waardoor er langzaam maar zeker een grote diaspora ontstaat. Tevens is er van elk land een korte beschrijving te vinden, zodat leerlingen zich kunnen verdiepen in de uiteenlopende achtergronden van hun leeftijdsgenoten.

Kerndoelen: 38, 54, 55, 56.

credits
Regie
Timothy de Gilde (eindregie)
Tekst
Onyx & Ivory
Spel
Onyx & Ivory
Compositie
Onyx & Ivory
Animatie
Onyx & Ivory
Concept & idee
Onyx & Ivory
Dans
Onyx & Ivory
Leeftijd
14+
Speelperiode
mrt t/m jun 2021
Discipline
Muziektheater
Duur
75 minuten
Speelvlak
10 X 8 X 5
Max. bezoekers
Max. 300 bezoekers / max. 150 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend