10+

Wil je een snoepje?

Een poëtische handleiding om niet te verdwijnen

Het Laagland

Belle van Heerikhuizen

Zomaar drie meisjes op een bankje. Het is vakantie en er gebeurt helemaal niets. Totdat een van hen zegt: “Als een vreemde vraagt of je een snoepje wil ... wat doe je dan?”

Schrijver Annet Bremen was acht toen Julie en Melissa werden ontvoerd. Meisjes even oud als zij. Die zomer schreef ze in haar dagboek: “Vandaag hebben we een fietstocht met de klas. Ik mag niet mee, want mijn moeder vindt het te gevaarlijk.” Pas jaren later besefte Annet hoe de angst van toen er nog steeds was en wist ze wat ze wilde: daarover een stuk schrijven, en de angst ontmantelen.

De voorstelling snijdt aan waar iedereen weleens over nadenkt, maar niemand graag over praat: de angst om meegenomen te worden. Het is een uitnodiging aan kinderen, ouders en leerkrachten om het daar juist wél over te hebben. Wil je een snoepje? is een poëtische handleiding om niet te verdwijnen, maar juist dapper te verschijnen.

Als er één regisseur uit de voeten kan met een dergelijk zwaar thema, dan is het Belle van Heerikhuizen. Eerder maakte zij met dezelfde speelsheid en poëzie geslaagde voorstellingen over moeilijke onderwerpen: Sweet Sixteen (over zelfdoding) en De wereld & Ko (over het verlies van een ouder).

Het Laagland maakt theater waar je van groeit. Eigenzinnig kwaliteitstheater dat kinderen en volwassenen aanmoedigt om hun drijfveren te ontdekken en op hun eigen veerkracht te durven vertrouwen. Wie ben je, wat kan je en waar wil je voor gaan?

Speciaal

  • De proefvoorstellingen leverden van scholen en families de respons op dat deze voorstelling écht gemaakt moet worden, omdat het belangrijke thema zo behapbaar en toegankelijk wordt behandeld 
  • Als er één regisseur uit de voeten kan met een zwaar thema, dan is het Belle van Heerikhuizen (de bekroonde Zilveren Krekel voorstelling Sweet Sixteen en De wereld & Ko)
  • Een nieuw stuk van Annet Bremen (FutureXpress, In het Zuiden ligt alles anders, FlikFlak, Dream On)
  • Prachtige cast met o.a. Joke Emmers en Jennifer Welts 
  • Biedt ouders en andere opvoeders de kans om een belangrijk thema aan te kaarten en de sociale en mentale weerbaarheid van hun kinderen te versterken

Educatie

Ter voorbereiding op de voorstelling wordt een educatiefilm getoond waarbij de leerlingen op een speelse manier kennismaken met de actrices en wordt ingezoomd op het thema. Daarnaast kan een theatrale weerbaarheidsworkshop worden aangevraagd, hiervoor zijn we in gesprek met o.a. de Stichting Marietje Kessels.

Kerndoelen: 34, 35, 54.

credits
Regie
Belle van Heerikhuizen
Tekst
Annet Bremen
Spel
Joke Emmers, Jennifer Welts e.a.
Dramaturgie
Ludo Costongs
Concept & idee
Annet Bremen
Leeftijd
10+
Speelperiode
mrt t/m apr 2021
Discipline
Theater
Duur
60 minuten
Speelvlak
8 X 8 X 4
Max. bezoekers
Max. 250 bezoekers / max. 180 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend