8+

Erik of het klein insectenboek

#savetheplanetnow

HNTjong / Stadsschouwburg Utrecht / Het Nationale Theater

Noël Fischer

HNTjong maakt theater voor iedereen met een jong hart. Ze vertellen verhalen over de wereld om ons heen. Soms nieuw, soms bekend, altijd anders en onverwacht. HNTjong is het jeugdtheatergezelschap van Het Nationale Theater in Den Haag.

Na hun succesvolle bewerking van Molières Vrek, maken schrijver Jibbe Willems en regisseur Noël Fischer een eigentijdse variant van Godfried Bomans’ grote meesterwerk Erik of het klein insectenboek. Bomans’ humor, ironie en bijzondere taal krijgen een nieuw leven in deze moderne muzikale versie, waarin de aandacht voor het milieu centraal staat.

Erik Pinksterblom is een brutaal en fantasierijk jongetje dat verlangt naar iets bijzonders. Op een avond belandt hij
in een parallel universum waarin de insecten verdacht veel op mensen lijken. Gekrompen tot het formaat van een vlieg, beleeft Erik bizarre avonturen in de natuurjungle. Hij maakt ruzie met wespen, hiphopt met een hommel en logeert in een airbnb-slakkenhotel. Net op tijd ontsnapt hij uit een spinnenweb, filosofeert met een gedeprimeerde regenworm en komt terecht in een strijd tussen mierenlegers.

Onderweg komt Erik erachter dat de insectenwereld er niet goed voorstaat. De bijen hebben moeite met overleven, de stad rukt op en iedereen worstelt met menselijk afval, luchtvervuiling en pesticiden. De weg terug naar huis vinden lijkt een onmogelijke missie. Erik weet zichzelf te redden. Maar lukt het ook de insecten te redden?

Speciaal

  • Het bekende boek van Godfried Bomans is geremixt voor deze nieuwe versie met live muziek
  • Nieuwe tekst van Gouden Krekel-winnaar Jibbe Willems
  • Een vrolijke familievoorstelling over een urgente thema: en klimaatverandering
  • Dit is de kerstvoorstelling in samenwerking met Stadsschouwburg Utrecht, die elk jaar veel persaandacht oplevert
  • Met bekende acteurs zoals Mark Rietman en Emmanuel Ohene Boafo

Educatie

HNTeducatie nodigt kinderen uit om, net zoals Erik, op avontuur te gaan. Door middel van filosofische vragen, opdrachten en challenges onderzoeken zij wat ze met de insectenwereld gemeen hebben. Hoe zetten we onze eigen voelsprieten op scherp? En hoeveel poten hebben we nodig om iets aan te pakken? Als we de insectenwereld beter kennen, kunnen we ze dan ook beter helpen om de klimaatcrisis te bestrijden? Het educatieprogramma bestaat uit een research boekje/ansichtkaart en een reizend onderzoekslab/ de workshop.

Kerndoelen: 54, 56.

credits
Regie
Noël Fischer
Tekst
Jibbe Willems gebaseerd op het boek van Bomans
Spel
Mark Rietman, Soumaya Ahouaoui, Emmanuel Ohene Boafo e.a. & musici
Vormgeving
Thomas Rupert en Roos Veenkamp
Dramaturgie
Martine Manten
Leeftijd
8+
Speelperiode
jan & feb 2021
Discipline
Theater
Duur
105 minuten (excl. pauze)
Speelvlak
10 X 10 X 12
Max. bezoekers
Geen max. bezoekers / max. 300 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend