Het experiment

Wij zijn de toekomst

HNTjong

Casper Vandeputte

Young adults / Geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar

Na het succesvolle Bloedlink regisseert Casper Vandeputte een actuele, confronterende en explosieve voorstelling met een jonge spelersgroep. Het experiment is een psychologische theaterthriller, geïnspireerd op de Duitse hitfilm Die Welle.

Een ambitieuze leraar wil zijn klas op een originele manier uitleggen hoe fascisme begint en buitensluiting ontstaat. In een zelfbedacht experiment zet hij verschillende groepen leerlingen tegen elkaar op – precies zoals hij in een film heeft gezien. Langzaam drijven ze steeds verder uit elkaar. Binnen een paar weken denkt hij de baas te zijn van een zelfgecreëerde fascistische minisamenleving.

Maar gaat zijn experiment net zoals in de film? Klopt het dat er onder een dunne laag beschaving in ons allen een ontembaar wreed beest schuilgaat? In de poging van een paar leerlingen om hun leraar met zijn ongelijk te confronteren, komen ze terecht in een verwarrend spel vol uitsluiting met als inzet broederschap, solidariteit en geweld. Weet iemand nog wel waar het experiment ophoudt en het echte leven begint?

Speciaal

  • Regisseur Casper Vandeputte won voor zijn jongerenvoorstelling Bloedlink de Zilveren Krekel
  • HNTjong won de afgelopen jaren meerdere Zilveren Krekels met voorstellingen voor deze leeftijdsgroep
  • Gebaseerd op twee bekende sociale experimenten: De Derde Golf & Stanford prison experiment
  • Herkenbaar verhaal, gebaseerd op een experiment met jongeren in een klas 

Educatie

Het educatieprogramma is een onderzoek naar de kracht van de massa en de noodzaak erbij te willen horen. Hoe fysieke en mentale grenzen onder druk worden verlegd. Hoe word je een massa? Wat is het dat een massa verbindt? En in hoeverre ben je instaat om als individu binnen een massa te functioneren? Het educatieprogramma bestaat uit de volgende onderdelen: lesbrief, workshops en er is altijd een nagesprek aansluitend aan de voorstelling.

Kerndoelen 54, 55, 56.

credits
Regie
Casper Vandeputte
Tekst
Casper Vandeputte
Spel
7 acteurs
Toneelbeeld
Julian Maiwald
Kostuums
Rebekka Wörmann
Dramaturgie
Martine Manten
Speelperiode
feb t/m apr 2021
Discipline
Theater
Duur
75 minuten
Speelvlak
9 X 9 X 6
Max. bezoekers
Geen max. bezoekers / max. 250 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend