14+

Het experiment

De toekomst is van ons

HNTjong

Casper Vandeputte

HNTjong is het jeugdtheatergezelschap van Het Nationale Theater in Den Haag en maakt succesvolle voorstellingen voor jongeren, zoals Revolutions (Zilveren Krekel 2019), Bloedlink (Zilveren Krekel 2018) en In mijn hoofd ben ik een dun meisje (Zilveren Krekel 2016). Het gezelschap vertelt verhalen over de wereld om ons heen, soms nieuw, soms bekend, altijd anders en onverwacht.

Na het succes van Bloedlink regisseert Casper Vandeputte Het experiment. Opnieuw maakt hij een voorstelling die zich afspeelt in de setting van een middelbare school. Hij schrijft een actueel stuk dat zijn jonge spelersgroep past als een jas. Een spannende, explosieve voorstelling rond de vraag wat een rechtvaardige samenleving eigenlijk is.

De voorstelling is gebaseerd op het bekende schoolexperiment De Derde Golf en verfilmingen daarvan zoals Die WelleThe Experiment en The Wave. De Amerikaanse leraar Ron Jones zette het experiment in 1967 op om zijn leerlingente laten ondervinden hoe gewone mensen meegesleept kunnen worden door het nazisme.

In Het experiment wil een leraar geschiedenis zijn klas leren hoe dictaturen ontstaan. Hij ontwikkelt een totalitaire samenleving met verschillende regels voor verschillende groepen: privileges voor sommigen en beperkingen voor anderen. Hij verzint verhalen die dat rechtvaardigen en mengt die met een vleugje biologie en geschiedenis.

Het werkt. Binnen een paar weken is hij de leider van zijn eigen absolute samenleving. De leerlingen hebben hun lesje geleerd. Maar kan de leraar nog wel stoppen met zijn experiment?

Speciaal

  • Regisseur Casper Vandeputte won voor zijn jongerenvoorstelling Bloedlink de Zilveren Krekel
  • HNTjong won de afgelopen jaren meerdere Zilveren Krekels met voorstellingen voor deze leeftijdsgroep
  • Gebaseerd op twee bekende sociale experimenten: De Derde Golf & Stanford prison experiment
  • Herkenbaar verhaal, gebaseerd op een experiment met jongeren in een klas 

Educatie

Het educatieprogramma is een onderzoek naar de kracht van de massa en de noodzaak erbij te willen horen. Hoe fysieke en mentale grenzen onder druk worden verlegd. Hoe word je een massa? Wat is het dat een massa verbindt? En in hoeverre ben je instaat om als individu binnen een massa te functioneren? Het educatieprogramma bestaat uit de volgende onderdelen: lesbrief, workshops en er is altijd een nagesprek aansluitend aan de voorstelling.

Kerndoelen 54, 55, 56.

credits
Regie
Casper Vandeputte
Tekst
Casper Vandeputte
Spel
6 acteurs
Vormgeving
Julian Maiwald
Kostuums
Rebekka Wörmann
Leeftijd
14+
Speelperiode
feb t/m apr 2021
Discipline
Theater
Duur
75 minuten
Speelvlak
9 X 9 X 6
Max. bezoekers
Geen max. bezoekers / max. 250 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend