6+

Oma, mag ik mijn pop terug?

Ontroerende voorstelling over beginnende dementie

Theater Gnaffel

Elout Hol 

Reprise

“Gnaffel slaagt er wonderwel in een pijnlijk onderwerp tot vermakelijk én indringend theater te maken.”, schreef de Theaterkrant **** over Oma, mag ik mijn pop terug?. Theater Gnaffel maakt voorstellingen voor kinderen van vier tot veertien jaar, geïnspireerd op hun belevingswereld. Het gezelschap vertelt verhalen die er toe doen, met hun grote, tot de verbeelding sprekende poppen als gelijkwaardige acteurs.

Oma, mag ik mijn pop terug? is een grappige en ontroerende voorstelling over Fien en haar oma. Er zijn zoveel dingen die we niet mogen vergeten, maar wat als oma het allemaal niet meer kan onthouden? Dat ze haar eigen naam niet meer weet, of dat ze is vergeten dat ze je oma is?

Elke zondag gaat Fien bij oma op visite. Fien ziet dat haar oma ouder wordt, maar zich steeds meer als een kind gedraagt. Als Fien tijdens een bezoek haar pop bij oma op schoot zet, wil ze de pop niet meer loslaten. Oma vergeet nu wel heel erg veel, ze is zelfs vergeten dat ze geen kind meer is.

Oma, mag ik mijn pop terug? verscheen ook in boekvorm en is net als de theatertekst geschreven door Mark Haayema. Trouw: “Er zijn al heel wat kinderboeken over dementerende grootouders. Toch is Oma, mag ik mijn pop terug? een aanwinst. Mark Haayema beschrijft het verloop van de ziekte door de ogen van Fien (6). Haar lichtvoetige observaties zijn vaak grappig of ontroerend. Haayema verpakt de omaclichés in geestige zinnen, zodat ze weer fris klinken.”

Speciaal

  • Het thema van een dementerende oma of opa begrijpelijk gemaakt voor kinderen
  • "De robuuste koppen van Gnaffels poppen krijgen expressie door de poppenspelers die ze met grote behendigheid spelen" (Het Parool)
  • Het verhaal is ook als boek uitgegeven en verkozen tot mooiste kinderboek over dementie
  • Lovende recensies voor voorstelling en boek
  • Fotograaf Erik Franssen maakte een prachtige fotoserie van de voorstelling en won hiermee de Nikon Theaterfotografie Prijs 2016

Educatie

Er is een lesbrief beschikbaar met interactieve en theatrale invulling over herinneringen maken. Hoeveel herinneringen kun jij verzamelen over je band met je opa en oma?

Kerndoelen: 34, 37, 54.

credits
Regie
Elout Hol 
Tekst
Mark Haayema
Spel
Sanne van Dijk, Dennis de Groot, Mark Haayema
Vormgeving
Jacqueline van Eeden
Compositie
Jan Paul de Bondt
Dramaturgie
Pieter Vrijman
Kostuums
Jacqueline van Eeden
Techniek
Valentijn van der Mieden
Leeftijd
6+
Speelperiode
feb t/m mei 2021
Discipline
Beeldend theater met poppen
Duur
6+
Speelvlak
8 X 8 X 4
Max. bezoekers
Max. 250 bezoekers / max. 200 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend