8+

Edward Scharenhand

Muzikale komedie over Extreem Goede Mensen

Theater Sonnevanck

Marije Gubbels

Reprise

Theater Sonnevanck maakt nieuw muziektheater voor iedereen vanaf 4 jaar. Met fysiek, energiek spel en verrassende, vernieuwende composities schudden ze de verbeeldingskracht wakker. Geen enkel gezelschap verzamelde de afgelopen jaren zoveel Krekels als Sonnevanck.

Edward Scharenhand is een zoetzure komedie over goed en kwaad en de dunne grens daartussen. Losjes gebaseerd op Tim Burtons’ sprookjesachtige film Edward Scissorhands. De voorstelling won de Zilveren Krekel 2018 in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’.

Iedereen in het stadje Gul is extreem goed, Tante Maria en haar geadopteerde dochter Magdalena voorop. Altijd staan ze klaar voor hulp aan dier, plant en medemens. Op een dag staat er iemand op hun stoep. Hij heet Edward en is helemaal alleen. Edward is lief en zachtaardig maar aan beide armen heeft hij - in plaats van gewone handen - helaas een stel lange en vlijmscher- pe scharen. Als Tante Maria desondanks besluit om Edward gastvrij in huis op te nemen, is Magdalena voor het eerst in haar leven een stuk minder positief. Maar heeft Edward niet ook, net als iedereen, recht op een veilig thuis en wat geluk? Hoe tolerant is Gul eigenlijk echt? En hoe ongevaarlijk is Edward?

“Deze theaterversie is bijna net zo vervreemdend, sprookjesachtig en dubbelzinnig als de originele cultfilm Edward Scissorhands. Bovendien krijgt de komst van de vreemdeling naar het dorpje een actuele onderlaag.” (de Volkskrant)

Speciaal

  • Gebaseerd op Tim Burtons' film Edward Scissorhands
  • Winnaar Zilveren Krekel 2018 voor de 'meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie'
  • Marije Gubbels maakte bij Sonnevanck onder andere de succesvolle voorstellingen Sissi,Tijl Uilenspiegel (Zilveren Krekel 2014) en Zwijnenstal
  • Lovende 4- sterren recensies in de Volkskrant, Theaterkrant en Het Parool
  • Theater Sonnevanck won de afgelopen 7 jaar 6 Zilveren Krekels en 2 Gouden Krekels, een unicum binnen het jeugdtheater
  • Sprookjesachtige voorstelling met veel livemuziek en zang

Educatie

Educatie bij de voorstelling Edward Scharenhand bestaat uit een uitdagend pakket van voorbereidings- en verwerkingsopdrachten. Leerkrachten ontvangen de nodige materialenen links naar digitale middelen. Het aanbod bestaat uit vakoverstijgende opdrachten: een combinatie van actief spel, onderzoekende vragen en digitale media.

Kerndoelen: 1, 2, 7, 34, 35, 37, 54, 55, 56.

credits
Regie
Marije Gubbels
Tekst
Marije Gubbels
Spel
Dorien van Gent, Freek den Hartogh, Marcel Osterop en Juul Vrijdag
Vormgeving
Morgana Machado Marques
Compositie
Freek den Hartogh
Dramaturgie
Flora Verbrugge
Kostuums
Morgana Machado Marques
Lichtontwerp
Desirée van Gelderen
Leeftijd
8+
Speelperiode
sep t/m nov 2020
Discipline
Muziektheater
Duur
60 minuten
Speelvlak
10 X 8 X 6
Max. bezoekers
Max. 350 bezoekers / max. 250 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend