8+

Karlsson van het dak

Stap in de magische wereld van Astrid Lindgren

Tryater

Tatiana Pratley

Tryater maakt al meer dan 50 jaar theater voor volwassenen, jongeren en jeugd in Leeuwarden, Friesland, de rest van Nederland en daarbuiten. De Tryater-makers willen verwonderen en verbinden. Dat leidt tot actueel, spannend theater met herkenbare thema’s dat ramen en deuren openzet voor een goed gesprek naderhand. Na Ronja de Roversdochter en De Gebroeders Leeuwenhart maakt Tryater opnieuw een voorstelling naar een geweldig boek van Astrid Lindgren.

Voor het eerst wordt Karlsson van het dak op het Nederlandse toneel gebracht: de primeur van het ultieme familieverhaal dat de fantasie van jong en oud prikkelt.

De heel gewone Erik Erikson woont met zijn heel gewone ouders in een heel gewone straat in Stockholm. Maar als op een avond een klein dik mannetje met een propeller op zijn rug Eriks slaapkamer binnenvliegt, is zijn leven ineens niet
zo gewoon meer. Karlsson neemt Erik mee op zijn rug naar de wereld op het dak. Samen beleven ze de spannendste avonturen, vol onhandige inbrekers, boze ooms en zure tantes. Één ding is zeker: als Karlsson in de buurt is, hoef je je nooit te vervelen. Want met niemand beleef je zulke avonturen als met Karlsson van het dak: de meest ongewone held die er bestaat!

Stap in de magische wereld van Karlsson van het dak: het verhaal over de ongewone, dwarse en grappige vriend die je opnieuw leert kijken en het avontuur in je losmaakt.

Speciaal

  • Naar een geweldig boek van Astrid Lindgren
  • Voor het eerst in de Nederlandse theaters en in het Nederlands gesproken
  • Ultiem magisch familieverhaal dat de fantasie prikkelt
  • Heerlijke nostalgie voor de volwassen Astrid Lindgren-fans

Educatie

Voor de Friestalige voorstellingen die al in 2019 in Leeuwarden worden gespeeld worden workshops en lesmateriaal ontwikkeld. Deze worden vertaald naar het Nederlands en ingezet bij schoolvoorstellingen tijdens de landelijke tournee. Wanneer een schoolvoorstelling geboekt wordt, kan de educatie-afdeling van Tryater contact met de schouwburg opnemen om maatwerk te leveren.

credits
Regie
Tatiana Pratley
Tekst
Astrid Lindgren
Spel
Mirjam Stolwijk, Laurens v.d. Akker, Joop Wittermans, Eelco Venema, Marjolein Ley, Eline de Vries, Rik Witteveen, Merel Staalstra en Jelke Rijpma
Vormgeving
Sarah Nixon
Compositie
Helge Slikker
Dramaturgie
Nina Thunnissen
Kostuums
Hanna Pierot
Lichtontwerp
Hendrik Walther
Techniek
Aart Laferte, technisch team Tryater 
Leeftijd
8+
Speelperiode
dec 2020 t/m feb 2021
Discipline
Theater
Duur
95 minuten (excl. pauze)
Speelvlak
18 X 14 X 10, toneelopening 9,6
Max. bezoekers
Geen max. bezoekers / max. 300 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend