10+

Zujerleech

Over hoe grote gebeurtenissen je niet klein krijgen

Het Laagland

Inez Derksen i.s.m. Annelies van Wieringen

Het Laagland maakt theater waar je van groeit. Met eigenzinnig kwaliteitstheater worden kinderen en volwassenen aangemoedigd hun drijfveren te ontdekken en op hun eigen veerkracht te durven vertrouwen. Wie ben je, wat kan je en waar wil je voor gaan?

In het najaar van 1975, nu 45 jaar geleden, wierp een grote ontploffing bij chemieconcern DSM een schaduw over Zuid-Limburg. Er vielen veertien doden en 109 gewonden. Zujerleech vertelt dit ingrijpende grotemensenverhaal vanuit de beleving van vier kinderen. Een universeel verhaal geschreven door de in Sittard geboren, meermaals bekroonde kinderboekenschrijver Benny Lindelauf (Kanonnenvoer).

Vier kinderen maken zich op voor een kauwgomballenkraak bij de plaatselijke frituur. Möp, Waus en Emilio zijn Limburgse arbeiderskinderen, Silvia de dochter van een Hollandse directeur. Al hun vaders werken bij DSM, ‘de lichtfabriek die nooit stopt’. Hun wereld verandert voorgoed als ze ongewild terechtkomen in deze grotemensengebeurtenis. Een gebeurtenis die vaders wegneemt, een gemeenschap ontwricht en vriendschappen kapot maakt.

Zujerleech toont de enorme veerkracht van kinderen, die ons altijd weer dichterbij ons eigen, innerlijke zuiderlicht brengt dat, net als die duizenden lichtjes van DSM, nooit dooft en schaduwen kan verdrijven.

Deze voorstelling is nu als succesreprise ook buiten Zuid-Limburg te boeken, waarbij het dialect wordt vervangen door Nederlands met een Limburgse tongval.

Speciaal

  • Ontroerend familieverhaal dat zijn regionale oorsprong ver overstijgt: over hoe een grote gebeurtenis het hart van een gemeenschap kan raken
  • Buiten Limburg niet in het dialect gespeeld, maar met Limburgse tongval
  • Aangrijpend verhaal over de veerkracht van kinderen
  • Speciaal aanbevolen voor Limburgers elders in het land 
  • Exact 45 jaar na de DSM-ramp

Educatie

In Limburg is de voorstelling uitstekend inzetbaar ter versterking van het onderwijs in de Limburgse taal. Bij de voorstelling wordt een handig woordenboekje Limburgs uitgegeven.

Kerndoelen: 34, 54.

credits
Regie
Inez Derksen i.s.m. Annelies van Wieringen
Tekst
Benny Lindelauf
Spel
Kiki van Aubel, Roos Hoogland, Lennart Monaster & Niels Lemmens
Vormgeving
Bas Zuyderland
Compositie
Joost Steltenpool
Dramaturgie
Ludo Costongs 
Kostuums
Jorine van Beek
Concept & idee
Het Laagland
Leeftijd
10+
Speelperiode
nov 2020
Discipline
Theater
Duur
75 minuten
Speelvlak
10 X 10 X 5
Max. bezoekers
Max. 300 bezoekers / max. 250 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend