12+

Snackbar

Over de moed om op te staan voor jezelf en voor een ander

De Toneelmakerij

Timothy de Gilde

Regisseur Timothy de Gilde weet als geen ander beladen onderwerpen bespreekbaar te maken voor jongeren. Snackbar is een schurende voorstelling over loyaliteit, schaamte en de moed die ervoor nodig is om de confrontatie op te zoeken. Hoe is het mogelijk dat niemand ingrijpt als grenzen overschreden worden? Maakt wegkijken je medeverantwoordelijk voor het misbruik? Of misschien wel medeplichtig? Snackbar is een pleidooi voor opstaan en het doorbreken van de stilte.

Snackbar gaat over een urgent en actueel onderwerp dat álle jongeren raakt; elke middelbare scholier heeft weleens meegemaakt dat er grenzen werden overschreden, als slachtoffer, aanstichter of toekijker. Met deze voorstelling wil Timothy de Gilde een gesprek op gang brengen over het nemen van verantwoordelijkheid wanneer dat gebeurt.
“Wegkijken in plaats van ingrijpen is een grijs gebied, en hier wil ik graag theater over maken. Ben je ook schuldig als je je hoofd wegdraait? Wanneer sta je op, voor jezelf en voor een ander?” Deze voorstelling en de bijbehorende educatie moedigen jongeren aan hun eigen grenzen aan te geven én die van anderen te respecteren.

Hij wist het. Hij had het kúnnen weten. Hij moet het hebben geweten.
Hij moet íets hebben gezien, gehoord, geraden. Kan niet anders.
Moet wel.
Maar hij deed niets. En daarom gaan ze verhaal halen.
Een neef en nicht roepen hun oom ter verantwoording.
Op de plaats delict: een snackbar.
Na al die jaren. Voor die ene grote vraag. Waarom?

Speciaal

  • Goede aanleiding voor een gesprek in de klas of aan de keukentafel over weerbaarheid en het stellen van grenzen. 
  • De acteurs wonnen met dit concept de Jeugdtheaterpitch 2017.
  • Regisseur Timothy de Gilde ontving drie jaar op rij een Zilveren Krekel en won voor Bromance in 2016 de Gouden Krekel.

Educatie

randprogramma // Met de voorstelling reist een interactief object mee, een snackmuur. Na de voorstelling gaat de vrouw van het frietkot rond met comfortfood en goede raad.
lesmateriaal // Om te weten waar je grenzen liggen, moet je ze ooit zijn gepasseerd. Maar wat als anderen dat voor jou doen? We schrijven een literaire brief aan iemand die ooit onze grens overschreed. En vervolgens? Verscheuren, verbranden of toch … postzegel erop en hop, in de brievenbus.
workshop // In deze spelworkshop oefenen we ons verzet op een vieze man of een ranzige tante. Wie maakt de meest ongemakkelijke scène? Een humoristische opmaat naar een serieus gesprek over grenzen: waar liggen ze en hoe geef je ze aan?
Kerndoelen: 1, 4, 6, 8, 10, 36, 43, 48, 49, 50, 51, 52, 53.

credits
Regie
Timothy de Gilde
Tekst
Magne van den Berg
Spel
Khadija El Kharraz Alami, Yamill Jones, Michiel Nooter, Manouk Pluis
Leeftijd
12+
Speelperiode
feb t/m apr ‘22
Discipline
toneel
Duur
75 minuten
Speelvlak
7 x 7 x 5
Max. bezoekers
geen max. bezoekers / max. 300 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend