12+

BIRDS

Dans, muziek en spoken word over het bepalen van je eigen levenspad

DOX

Dalton Jansen

Iedereen wil graag meer vrijheid. Minder gedoe en minder problemen. Maar vrij zijn en je zo voelen is helemaal niet vanzelfsprekend. In de voorstelling Birds reflecteert choreograaf Dalton Jansen op zijn jeugd in een woongroep. Een interdisciplinaire voorstelling met dans, spoken word en elektronische muziek. Over jongeren die door hun sociale achterstand in de gesloten jeugdzorg terechtkomen en hier uit weten te breken.

Geïnspireerd door zijn eigen verleden voelt Dalton Jansen de noodzaak om de omstandigheden te onderzoeken die ervoor zorgen dat jongeren vast komen te zitten in hun leven en in de maatschappij. Met zijn voorstelling Birds geeft hij jongeren de kans om over hun leven te praten, ruimte te maken voor emoties, pijn of juist uitzinnig geluk. Een verhaal over de eenzame dwaaltocht van jongeren en de pogingen zich daar uit te vechten. Dalton: “Opgeven? Dat is nooit een optie. De één moet harder vechten dan de ander. Er zijn altijd tegenslagen en deze moeten we omzetten in iets positiefs, want er is een levenspad voor iedereen.” Voor Birds werkt hij samen met kwetsbare jongeren uit onder andere een gesloten jeugdzorginstelling. Een voorstelling over eenzaamheid, machteloosheid én strijdlust.

Speciaal

  • Tegenslagen leren omzetten in positiviteit. 
  • Geïnspireerd op de jeugd van choreograaf Dalton Jansen.
  • Theaterkrant over Dalton Jansen: “Meest verheugende nieuwe ontwikkeling achter de schermen als charismatische jonge leider in de dans.”

Educatie

DOX biedt de inleiding in de vorm van een digitale educatie pagina die leerlingen interactief voorbereid op hun bezoek aan de voorstelling. De leerlingen worden hier ondergedompeld in de wereld van Birds. Van een intro filmpje over de voorstelling tot een handige ‘wist je dat’ wegwijzer met artikelen, filmpjes en podcasts. Een doe het zelf plek die leerlingen aan het werk zet en een quiz.
Met een verdiepende workshop dans en spoken word gaan docenten van DOX met de leerlingen aan de slag. Ze worden uitgedaagd om na te denken over vrijheid. Wat is vrijheid? De leerlingen leren hun eigen mening te vormen en die mening in dans uit te beelden. Afsluitend volgt een nagesprek met Dalton Jansen en de leerlingen. Het gesprek wordt geleid door een gespreksleider van DOX.
Kerndoelen: 48, 49, 54, 55, 56.

credits
Regie
Dalton Jansen
Dans
Jefta Tanate e.a.
Choreografie
Dalton Jansen
Leeftijd
12+
Speelperiode
feb t/m apr ‘22
Discipline
dans, muziek en toneel
Duur
60 minuten
Speelvlak
8,5 x 10 x 5
Max. bezoekers
geen max. bezoekers / max. 200 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend