6+

Tekenfilm Zonder Beeld

Een muzikale reis door het oneindige

Het Houten Huis

Eef van Breen

Een jongen tuurt naar de sterren en denkt aan iemand die hij heeft verloren. In Tekenfilm Zonder Beeld nemen één acteur en vijf muzikanten de toeschouwers mee op een associatieve reis waarin woorden en klanken in elkaar overlopen. Alle disciplines spannen samen om dromerige beelden op te roepen.

De jongen ziet een oneindig groot heelal en hij weet: allemaal zijn we van sterrenstof gemaakt. Hoe klein die deeltjes ook zijn, we zijn met elkaar verbonden, zelfs als je er niet meer bent. Ook in ons handelen blijven we verbonden. Met wat we deden en zeiden, leven we in gedachten oneindig in elkaar voort. Arnon Grunberg schrijft over de teksten van Kira Wuck: “Dit zijn zinnen die ik wil lezen voor het slapengaan.”

Het Houten Huis maakt beeldend muziektheater vol humor en poëzie voor kinderen en jongeren. Voor de voorstelling Tekenfilm Zonder Beeld slaat het gezelschap de handen ineen met jazzmuzikant Eef van Breen, die ook componeert voor film en theater. Gezamenlijk maken ze in deze voorstelling peilloze beelden van geluid. De herkenbare, ritmische stijl van Het Houten Huis-muzikant Martin Franke combineert goed met de avontuurlijke klanken van Eef van Breen. Samen met de poëtische teksten van Kira Wuck, hoorbaar vanuit een quadrafonisch geluidssysteem, klinkt de voorstelling als een film voor je oren.

Speciaal

  • Het publiek is onderdeel van de voorstelling en zit in twee kringen rondom een klein speelvlak.
  • Houten huismuzikant Martin Franke won een Zilveren Krekel en de jury schrijft: “Telkens opnieuw verrast Franke door een grote diversiteit in klank en kleur en zijn haarfijne gevoel voor wat een voorstelling muzikaal nodig heeft.” 
  • Over Eef van Breen schrijft De Volkskrant: “Nooit bruut, altijd met een kinderlijke verbeeldingskracht, raak je uit je comfortzone, doordat de vele beelden zich mengen met alledaagse geluiden en andersom.”

Educatie

Het Houten Huis maakt bij alle voorstellingen een gratis pakket opdrachtkaarten, die de verbeeldingskracht trainen. Zo kan de docent in de klas het theaterbezoek voorbereiden, het thema verdiepen en de voorstelling nabespreken. Bij Tekenfilm Zonder Beeld bieden de kaarten handvatten om met kinderen op ontdekkingsreis te gaan in een wereld zonder beelden. Hoe kun je gevoelens en schoonheid vangen met geluid en daar je eigen verhaal van maken? Waarom hebben we altijd beelden nodig om tot een verhaal te komen?
Kerndoelen: 54, 55, 56.

credits
Regie
Eef van Breen
Tekst
Kira Wuck
Compositie
Eef van Breen, Martin Franke, Eva Tebbe e.a.
Leeftijd
6+
Speelperiode
feb t/m mei ‘22
Discipline
muziektheater
Duur
60 minuten
Speelvlak
10 x 10 x 5
Max. bezoekers
max. 120 bezoekers / max. 120 leerlingen incl. begeleiding
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend