8+

Kanonnenvoer

Muzikaal slagwerkspektakel met gardes, potten en pannen

Het Laagland

Lennart Monaster

Verlengde tournee

In tijden van oorlog heeft meesterkok Tortot maar één doel: overleven. Deze chef de cuisine, met een hart zo
koud als een vis, zorgt vooral voor zichzelf. Kanonnenvoer is gebaseerd op Benny Lindelaufs bekroonde jeugdboek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor. De voorstelling is smakelijk theatervoer voor de hele familie met een bord vol vriendschap, een scheut doldwaze ruziemakers en een flinke toef fantasie.

Als Tortot denkt dat zijn leger morgen gaat verliezen, loopt hij vandaag alvast over. Totdat hij Halve George ontmoet, een gewonde soldatenjongen die in de vuurlinie bijna tot kanonnenvoer was vermorzeld. Tortot neemt deze vrolijke, jonge spraakwaterval ongewild op sleeptouw en samen bluffen zij zich een fantasievolle weg door barre tijden. Uiteindelijk bekokstooft Tortot een krankzinnig meesterplan om die dwaze oorlog te stoppen en zo het leven van Halve George te redden. Een spannend, grappig en fantasierijk verhaal over hoe het hart van een stoere veldkok ontdooit. Zó ontroerend, dat zelfs vissen zouden gaan huilen.

NRC Handelsblad: “Met een ritmisch opzwepend geluidsdecor van kletterende en rammelende potten en pannen, maakt de spelersploeg, in regie van Lennart Monaster, het koortsachtige, doordenderende oorlogsgeweld op knappe wijze invoelbaar.”

Speciaal

  • Hoe Tortot zijn vissenhart verloor is bekroond tot beste jeugdboek van 2017 en auteur Benny Lindelauf schreef ook het script. 
  • Over vriendschap in tijden van oorlog.
  • Recensie met vier sterren in NRC Handelsblad. 
  • De ‘keuze van de criticus’ in Theaterkrant: "Het samenspel tussen Nollen (Halve George) en Overdiep (Tortot) is net als in Bezoek voor Beer wederom een genot om naar te kijken."

Educatie

Filmpjes met de acteurs zijn in de klas te bekijken, als voorbereiding op het voorstellingsbezoek en als verwerking na afloop. Een (zelf te printen) placemat met puzzels en opdrachten ter verdieping van het thema en stimulering voor nagesprek. Kerndoelen 34, 37, 52.

credits
Regie
Lennart Monaster
Tekst
Benny Lindelauf
Spel
Gijs Nollen, Folmer Overdiep, Jessie Wilms, Bart Sietsema en Dion Vincken
Leeftijd
8+
Speelperiode
jan t/m mrt ‘22
Discipline
muziektheater
Duur
75 minuten
Speelvlak
10 x 10 x 5
Max. bezoekers
max. 450 bezoekers / max. 250 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend