8+

Oma is een Avatar

Over online leven, rouwen en afscheid nemen

HNTjong

Eva Line de Boer

De publiciteitstekst en het publiciteitsbeeld voor theaters staan bij downloads onderaan deze pagina.

BFF’s Zoë en Amani hebben beiden hun oma verloren. Ze voelen een groot gemis en besluiten nieuwe oma’s te maken in virtual reality. Oma wordt een Avatar. Het is net als in The Sims, maar dan in 3D: ze kunnen hun oma’s helemaal opnieuw verzinnen: van karaktertrekken tot aan de vorm van hun neus. Ze duiken steeds verder de digitale wereld op zoek naar de perfecte oma.

In de digitale wereld raken Zoë en Amani steeds verder verdwaald. Ze zoeken naar een uitweg voor hun verdriet, terwijl de wereld maar door blijft denderen. Is ‘weg uit deze wereld’ eigenlijk wel voor altijd ‘weg’? Hoe kun je nog afscheid nemen als iedereen eindeloos doorleeft op social media?

Digitale steun
In Oma is een Avatar nemen we met zelfverzonnen rituelen afscheid van huisdieren, familieleden, fantasievriendjes en influencers. Online kun je iemand steunen met emoji’s, stickers, hashtags. Maar hoe steun je iemand offline die net een dierbare verloren heeft?

Regisseur Eva Line de Boer maakt een snelle en actuele voorstelling en neemt je mee in haar fascinatie voor rituelen rondom rouwen en de dood. Ze vertelt daarover: “Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het bespreekbaar maken van de dood. We gaan er vaak krampachtig mee om; alsof het geen onderdeel van het leven mag zijn. Ik verheug me erop om schoolkinderen hierover te interviewen en samen na te denken over nieuwe online en offline afscheidsrituelen.”  

 

Speciaal

  • Regisseur Eva Line de Boer maakte eerder bij HNTjong de succesvolle jeugdvoorstelling Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie. Volgens Theaterkrant: “Een ijzersterke mash-up van kinderboeken, films en speelgoed die de ouders meteen herkennen en vloggers en tiktokkers die tieners meteen herkennen.”
  • Speciaal voor Oma is een AVATAR heeft rapper Willem de Bruin van de vroegere The Opposites enkele nummers gemaakt. 

Educatie

In het educatieprogramma, bestaande uit een lesbrief en een workshop, onderzoeken we samen met de klas wat echt is en wat niet, en of dat iets uitmaakt. Kun je houden van iets wat volgens anderen niet bestaat? De vraag is of we echt in de klas komen of dat we op een andere manier verschijnen …

credits
Regie
Eva Line de Boer
Tekst
Yentl van Stokkum
Spel
Tine Cartuyvels, Leòn Ali Çifteci, Paul R. Kooij, Yolande Bertsch
Leeftijd
8+
Speelperiode
feb & mrt ‘22
Discipline
theater, nieuwe media
Duur
75 minuten
Speelvlak
7 x 7 x 6
Max. bezoekers
geen max. bezoekers / max. 150 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend