7+

De Baron van Münchhausen

Het wonderbaarlijke en sowieso waargebeurde verhaal

Theater Sonnevanck

Jip Vuik

De publiciteitstekst en het publiciteitsbeeld voor theaters staan bij downloads onderaan deze pagina.

Hiphop-theater collectief DIEHELEDING en Theater Sonnevanck brengen samen het waargebeurde verhaal van de Baron van Münchhausen. Een Duitse edelman die lang geleden héél belangrijk was in een of andere oorlog. Aan iedereen die het maar horen wil, vertelt hij over de wonderlijke avonturen die hij heeft beleefd: rappende soldaten, breakdancende paarden en fakenews kanonskogels die inslaan als de beat die dropt. De Baron is een held! Maar… is het allemaal wel echt gebeurd?

De Baron van Münchhausen is een man die zo waarachtig en overtuigend goed kan liegen, dat je af en toe vergeet dat je naar een leugenaar luistert. Wanneer is iets liegen en wanneer is het fantasie? Is liegen altijd slecht? En waarom de waarheid spreken, als je een wereld bij elkaar kunt liegen waar het veel leuker is?

De Baron van Münchhausen is een kleurrijke en muzikale familievoorstelling die zoekt naar de waarde van waarheid en de verleidelijkheid van het liegen. Want liegen onze helden, de beroemde rappers, vloggers en modellen op tv, niet ook allemaal een beetje?

Speciaal

  • Gebaseerd op het wonderlijke en waargebeurde verhaal van de Baron van Münchhausen.
  • Theaterkrant: “DIEHELEDING is een eigentijds en eigenzinnig collectief, dat we zeker in de gaten moeten houden.”
  • Kinderen krijgen een programmaboekje, vol opdrachten, puzzels, testjes en vragen. Hiermee kunnen ze op een speelse manier, samen met hun ouders of leerkracht, over de thema's van de voorstelling napraten.

Educatie

Een voorbereidende opdracht laat leerlingen nadenken over hun verwachtingen van de voorstelling. De uitnodigende lesbrieven zijn in te passen in het reguliere lesprogramma. Daarmee stimuleren we leerlingen om actief aan de slag te gaan met thema’s uit de voorstelling. Ook geven we suggesties voor een nagesprek, die de leerkracht ondersteunen in het bespreken van het inhoudelijke thema van de voorstelling, het spel, de muziek of de vormgeving.
Kerndoelen: 1, 2, 12, 34, 37, 54, 55, 56.

credits
Tekst en muziek
DIEHELEDING
Regie
Jip Vuik
Spel
Nick Livramento Silva, Steven Ivo, Dalorim Wartes, Merel Pauw
Dramaturgie
Daniël van Klaveren
Samenwerking
DIEHELEDING en Theater Sonnevanck
Leeftijd
7+
Speelperiode
feb en mrt ‘22
Discipline
muziektheater
Duur
60 minuten
Speelvlak
8 x 8 x 5
Max. bezoekers
max. 250 bezoekers / max. 200 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend