7+

De Baron van Münchhausen

Het wonderbaarlijke en sowieso waargebeurde verhaal

Theater Sonnevanck

DIEHELDING / Jip Vuik

Hiphop-theatercollectief DIEHELEDING en Theater Sonnevanck brengen samen het waargebeurde verhaal van de Baron van Münchhausen. Een Duitse edelman die lang geleden héél belangrijk was in een of andere oorlog. Aan iedereen die het maar horen wil, vertelt hij over de wonderlijke avonturen die hij heeft beleefd: rappende soldaten, breakdancende paarden en nepnieuws-kanonskogels die inslaan als de beat die dropt. De Baron is een held! Maar … is het allemaal wel echt gebeurd?

De Baron van Münchhausen is een man die zo waarachtig en overtuigend goed kan liegen, dat je af en toe vergeet dat je naar een leugenaar luistert. Wanneer is iets liegen en wanneer is het fantasie? Is liegen altijd slecht? En waarom zou je de waarheid spreken, als je een wereld bij elkaar kunt liegen waar het veel leuker is?

De Baron van Münchhausen is een kleurrijke en muzikale familievoorstelling die zoekt naar de waarde van waarheid en de verleidelijkheid van het liegen. Want liegen onze helden, de beroemde rappers, vloggers en modellen op tv niet ook allemaal een beetje?

Vanuit een gezamenlijke liefde voor hiphop maakt DIEHELEDING voorstellingen als muziekalbums.
“We schrijven raps, creëren personages, maken spelscènes en muziek. We gebruiken personages om verschillende figuren uit de hiphop-scene en onze samenleving mee vorm te geven. Ons doel is om een keihard dansfeest te creëren met dikke beats en intelligente taalspelletjes.”

Educatie

Een voorbereidende opdracht laat leerlingen nadenken over hun verwachtingen van de voorstelling. De uitnodigende lesbrieven zijn in te passen in het reguliere lesprogramma. Daarmee stimuleren we leerlingen om actief aan de slag te gaan met thema’s uit de voorstelling. Ook geven we suggesties voor een nagesprek, die de leerkracht ondersteunen in het bespreken van het inhoudelijke thema van de voorstelling, het spel, de muziek of de vormgeving.
Kerndoelen: 1, 2, 12, 34, 37, 54, 55, 56.

credits
Regie
DIEHELDING / Jip Vuik
Tekst
DIEHELEDING
Spel
Steven Ivo, Nick Livramento Silva, Annebel Overbeeke, Merel Pauw, Dalorim Wartes
Compositie
DIEHELEDING
Concept & idee
DIEHELEDING
Leeftijd
7+
Speelperiode
feb t/m apr ‘22
Discipline
muziektheater
Duur
60 minuten
Speelvlak
8 x 8 x 5
Max. bezoekers
max. 250 bezoekers / max. 200 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend