8+

De Gouden Koets

Het cadeau dat niemand wilde

Urban Myth i.s.m. Theater De Krakeling & STIP theaterproducties

Jörgen Tjon A Fong

Wat geef je een prinses die alles heeft? Prinses Wilhelmina wordt op haar 18e koningin van Nederland. De Amsterdammers geven haar een dure gouden koets cadeau, met op de zijkant afbeeldingen van de geschiedenis van Nederland. Maar … de prinses vindt al dat goud zó vreselijk ouderwets. Op de dag
van haar kroning rijdt ze liever in een moderne Crème Calèche koets door de stad. Iedereen komt kijken, ook Kwadjo.

Kwadjo is een gewone jongen. Nou ja, dat vindt hij zelf. Niet lang geleden kwamen er veel meer mensen naar hém kijken dan naar prinses Wilhelmina. Samen met andere mensen uit Suriname werd hij tentoongesteld in het Nederlandse koloniale paviljoen van de wereldtentoonstelling in Amsterdam. Iedereen kwam kijken en wijzen, net als naar de tijger en de beer. Na de wereldtentoonstelling is Kwadjo in Nederland gebleven. Hij woont gewoon in Amsterdam, toch kijkt iedereen nog naar hem en soms wijzen ze hem na.

Op een dag ontmoeten Kwadjo en koningin Wilhelmina elkaar, in het Paleis voor Volksvlijt, waar de Gouden Koets staat. Op de linkerzijkant staat een schildering met tussen de halfnaakte zwarte mensen, een jongetje, hij lijkt op Kwadjo. Op een troon zit een witte, jonge vrouw, ze lijkt op Wilhelmina. Meer dan een eeuw later maken mensen ruzie over deze schildering op de Gouden Koets. In de muziektheatervoorstelling De Gouden Koets ontmoet Kwadjo de jonge koningin.

Speciaal

  • Toegankelijke muziektheatervoorstelling gekoppeld aan de expositie in het Amsterdam Museum over de Gouden Koets.
  • De voorstelling sluit aan bij het maatschappelijk debat over de representatie van Nederlands koloniaal verleden.
  • Van de makers van Martin Luther King, bekroond met de Gouden Krekel.
  • De Theaterkrant over Waarom is het stil in de stad? van dezelfde makers: “Bovenal toont de voorstelling de veerkracht en het lef van het Nederlandse jeugdtheater. Dat niet kiest voor escapisme, geruststellende sprookjesvoorstellingen, maar theater maakt over het hier en nu waarbij vragen onbeantwoord mogen blijven.”

Educatie

In samenwerking met het Amsterdam Museum, waar de Gouden Koets in 2021 tentoongesteld wordt, is een uitgebreide lesbrief ontwikkeld over de voorstelling en is het mogelijk de tentoonstelling te bezoeken.

credits
Regie
Jörgen Tjon A Fong
Spel
Birgit Schuurman en Urvin Monte
Muzikant
Dennis Bordeaux
Concept & idee
Jörgen Tjon A Fong
Leeftijd
8+
Speelperiode
okt ’21 t/m feb ’22
Discipline
muziektheater
Duur
60 minuten
Speelvlak
10 x 10 x 8
Max. bezoekers
max. 350 bezoekers / max. 200 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend