4+

VAN MIJ

Gebaseerd op het boek 'Hou van mij' van Ted van Lieshout

Theater Gnaffel

Rob Vriens

De publiciteitstekst en het publiciteitsbeeld voor theaters staan bij downloads onderaan deze pagina.

Reprise

VAN MIJ is een voorstelling gebaseerd op het boek Hou van mij, met gedichten van jeugdboekenschrijver, dichter en tekenaar Ted van Lieshout. In VAN MIJ zien we een hele hoge muur met één deur. Vóór die muur een jongen, een vrouw en een oude man. Ieder van hen heeft zo zijn eigen gedachten, wensen en dromen. De jongen moet alles nog ontdekken, de vrouw beheerst het nu en de oude man leeft in zijn herinnering.

Door de plotselinge komst van vreemde voorwerpen die over de muur vliegen of langs komen glijden ontstaat er een dilemma. Wat zijn het? En waarom? Kleurige strandballen, een zwevende prop papier, een idyllisch bootje en een verhuisdoos vol oud speelgoed. Van wie zijn die spullen? Van jou of van mij? Op een poëtische manier wil VAN MIJ haar publiek laten zien wat geven en nemen, hebben en houden en delen en vermenigvuldigen is. We belanden in een magische wereld die uit meer bestaat dan ‘iets’ of jij alleen. Harmonie is het streven, delen het doel.

Theaterkrant:
"Dankzij het sterke spel verveelt de voorstelling geen moment en al snel geven ook de volwassenen in de zaal zich over aan een wondere wereld waarin logica van ondergeschikt belang is. Van mij sluit zo perfect aan op de belevingswereld van de allerkleinsten, voor wie een verzameling korte scènes veel begrijpelijker is dan een uur durend verhaal".
Henri Drost

Ted van Lieshout:
"Gisteren ben ik wezen kijken naar VAN MIJ van Theater Gnaffel. Het was een feest der herkenning, maar ook een feest van verrassingen.
Het stuk begint met de zin “Er was het niets dat zich niet noemde”.
Is dat nu een gedicht dat geschikt is voor kinderen vanaf 4? Ja, het kan. Niet omdat kleuters de tekst zullen begrijpen, maar omdat de woorden onderdeel uitmaken van het “wonder” dat poëzie heet, en waarbij woorden niet per se begrepen hoeven te worden om als poëzie te worden herkend. De voorstelling is caleidoscopisch opgebouwd, dus je huppelt van het ene stukje naar het andere. Elk stukje is, zoals ieder gedicht, een klein avontuurtje dat op zichzelf staat in het grotere geheel van een bundel of, in dit geval, een voorstelling. Gaan kijken? Zou ik zeker doen".

Speciaal

  • Theaterkrant: “Van mij sluit zo perfect aan op de belevingswereld van de allerkleinsten, voor wie een verzameling korte scènes veel begrijpelijker is dan een uur durend verhaal". 
  • Ted van Lieshout: “Het was een feest der herkenning, maar ook een feest van verrassingen. Gaan kijken? Zou ik zeker doen". 
  • Regisseur Rob Vriens won in 2016 de Karfunkel-prijs. “Zijn toonaangevende voorstellingen overtuigen elke keer weer, door hun stilistische bandbreedte en opmerkelijke benadering”, aldus de jury. 
  • Actrice Marike van Weelden is bekend van de voorstelling Lastige ouders met Pieter Tiddens.

Educatie

Voorafgaand aan de voorstelling wordt een lesbrief aangeboden waarin poëzie en het thema van de voorstelling centraal staan. Na afloop van de voorstelling is er een project waarbij leerlingen worden uitgedaagd hun meest dierbare bezit te delen met anderen. 
Kerndoelen: 34, 37, 54.

credits
Tekst
Ted van Lieshout
Regie
Rob Vriens
Spel
Sam Galgenbeld, Elout Hol en Mirjam Stolwijk
Poppen en objecten
Elout Hol
Decorontwerp
Marieke van Veen
Decorbouw
Valentijn van der Mieden
Kostuums
Dorien de Jonge
Kostuumillustraties
Famke Roozen
Muziek
Anne Bakker
Lichtontwerp
Berry Claassen
Techniek
Valentijn van der Mieden en Bas Willekes
Leeftijd
4+
Speelperiode
sep '21 t/m jan '22
Discipline
Beeldend theater met poppen
Duur
50 minuten
Speelvlak
8 x 8 x 4
Max. bezoekers
max. 200 bezoekers / max. 150 leerlingen
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend