6+

De Minotaurus, een monsterlijk labyrint 6+

Een jeugdtheater ervaring in een indrukwekkend labyrint

STUDIO BREI / STIP

Anne Maike Mertens

‘De Minotaurus, een monsterlijk labyrint (6+)’, is de bewerking van Studio Brei van de oude Griekse mythe naar een speelse theatrale ervaring voor kinderen vanaf zes jaar. In een indrukwekkend labyrint van twaalf meter gaan de kinderen op ontdekkingstocht langs theatrale scenes, spannende dwaal gangen en speelse ruimtes. De gebreide muren, vloer en objecten zijn gemaakt door een grote groep breiende en hakende vrouwen uit het hele land. In dit zachte en spannende labyrint wordt een eigentijdse kijk gegeven op het begrip monster, een onvergetelijke theatrale ervaring waarin humoristische teksten worden afgewisseld met theatrale muziek en interactie met de jonge bezoekers. 
Koning Minos, de koning van Kreta, krijgt door een verbroken belofte aan de God Poseidon een half mens half stier als zoon: het mythische monster de Minotaurus. Deze sluit hij op in een labyrint waar jaarlijks zeven meisjes en zeven jongens worden losgelaten. Met hulp van Ariadne, de dochter van de koning, verslaat de held Theseus het monster. Samen met Ariadne gaan de jonge bezoekers het handgebreide labyrint in om de Minotaurus te verslaan. Maar wat is een monster? Wat maakt een monster tot een monster? Studio Brei vraagt zich af of monsters, hoe eng ze ook lijken, niet eigenlijk gewoon beesten zijn die veel liefde nodig hebben. 

Naast het labyrint is een speciaal onderzoekscentrum ingericht waarin kinderen onderzoek kunnen doen naar monsters, naar hoe het labyrint tot stand is gekomen en naar de tijd waarin de mythe is ontstaan.

Studio Brei is een makerscollectief bestaande uit regisseur en BNG prijswinnaar Anne Maike Mertens, schrijver Malou de Roy van Zuydewijn die op unieke wijze kinderen betrekt bij het schrijfproces en vormgever Bibi Trompette die tevens de breiers begeleidt. Studio Brei vertelt door middel van hun gebreide installaties en theatervoorstellingen verhalen die jong en oud aanmoedigen tot het stellen van vragen. Bij alle projecten worden de decors volledig met de hand gemaakt en zijn kinderen betrokken bij het artistieke onderzoek. De Minotaurus is hun derde samenwerking met STIP theaterproducties.

credits
Regie
Anne Maike Mertens
Tekst
Malou de Roy van Zuydewijn
Spel
Myrthe Huber / Carmen van Mulier
Vormgeving
Bibi Trompetter
Compositie
Annelinde Bruijs
Concept & idee
Anne Maike Mertens, Bibi Trompetter, Malou de Roy van Zuydewijn
Lichtontwerp
Bart van den Heuvel
Techniek
Tycho van Iwaarden
Leeftijd
6+
Speelperiode
2021-2022
speeldata
Speeldata zijn (nog) niet bekend